Our Projects

Bingham Arena & Enterprise Centre

Construction, Contractor, Groundworks
The project involved the establishment of a new two-story leisure centre, encompassing two swimming pools, a fitness gym, workout studios, and an adjoining community hall equipped with staging and seating, achieving an Energy Rating (BREEAM RATING GOAL) of 'Very Good'.
The project involved the establishment of a new two-story leisure centre, encompassing two swimming pools, a fitness gym, workout studios, and an adjoining community hall equipped with staging and seating, achieving an Energy Rating (BREEAM RATING GOAL) of 'Very Good'.
Our Work

Building an environmentally conscious facility for the community.
Project value: 15.8m.

Our works:

  • Drainage
  • Foundations
  • Basement plant room – RC works
  • Swimming Pool – RC works
  • Ducting
  • Pre cast retaining walls
  • Substations
  • Headwalls
  • Large attenuation tank
  • Tanks (Swimming pool back wash/Rain water harvesting/Oil interceptor)
  • All external works/Hard landscaping
  • 278 works
The Challenge

Numerous challenges arose during the construction of the Bingham Arena, with a primary obstacle being the proximity of the East Coast Rail Line. The presence of the railway line imposed several restrictions, causing significant delays in material deliveries and necessitating full road closures during 278 works.

Another substantial issue we encountered was related to the groundwater conditions on the construction site. Unstable excavation and water seepage posed challenges, leading to construction delays as we had to implement measures to mitigate water-related issues.

The Solution

To address the challenges posed by the railway line, we implemented a one-way access route to facilitate the safe delivery of materials, thereby minimising delays to the site. This strategic approach helped navigate the restrictions associated with the East Coast Rail Line.

In response to the adverse groundwater conditions, we implemented a dewatering process. This proactive measure proved effective in managing water-related challenges, reducing safety risks, overall project costs, and construction delays.

The Outcome

The project involved the establishment of a new two-story leisure centre, encompassing two swimming pools, a fitness gym, workout studios, and an adjoining community hall equipped with staging and seating. The facility boasts a remarkable 78% improvement in carbon emissions efficiency compared to other leisure centres in the borough. One standout feature is the innovative 25m Myrtha Pool, incorporating a steel frame instead of the conventional concrete solution. This choice has led to a noteworthy 45% reduction in greenhouse gas emissions. Oakfield takes pride in contributing to a project that aligns with the energy efficiency objectives set by Rushcliffe Borough Council and supports their aspirations of achieving carbon neutrality by 2030. Beyond environmental benefits, the project fulfils a crucial role in providing essential community spaces.

Energy Rating (BREEAM RATING GOAL): Very Good

Team Responsible

Contracts Manager – Andy Bramhall
Site Manager – Sam Dempster
Engineer – Ryan Deabill
Groundworkers – Over 60 of Oakfield ground workers